Måske stammer din eneste erfaring med at gå i sauna, dampbad eller spabad fra barndommens lørdagsture til den lokale svømmehal.
Er det tilfældet, er du måske ikke klar over, at en sauna kan mere end blot tørre din hud efter svømmeturen og den efterfølgende afvaskning. Her får du præsenteret 3 fordele ved at gå i sauna, som du måske ikke kendte.
En tur i sauna kan forbedre din blodcirkulation
Når huden bliver opvarmet i en sauna, vil hjertet begynde at slå en smule hurtigere. Det gør det, fordi kroppen vil forsøge at bevare en stabil intern temperatur – og derfor skal blodet løbe hurtigere gennem årene en vanligt. At blodet gør dét, kan have flere fordele, end blot at bevare kropstemperaturen omkring 37 grader. Det kan nemlig også medføre, at eventuelle affaldsstoffer i kroppen udskilles hurtigere.
Derudover vil den øgede blodcirkulation også kunne påvirke selve huden, som ikke blot vil begynde at svede og dermed hurtigere udskille urenheder i porerne. Varmen kan også give huden en sundere glød efter saunabesøget, fordi affaldsstoffer i underhuden fjernes mere effektivt, når blodomløbet er hurtigere.
Den øgede blodcirkulation kan også påvirke immunforsvaret positivt, fordi processen med at genkende vira og bakterier for blodets hvide blodlegemer speedes up, når blodcirkulationen gør det. Har du en begyndende infektion i form af forkølelse, kan en tur i sauna derfor muligvis afkorte infektionen eller få dig til at undgå forværring. Vær dog opmærksom på ikke at smitte andre.
Sauna kan virke smertelindrende
Uanset om du er øm i musklerne efter hård træning eller har kroniske smerter, kan en tur i sauna virke smertelindrende. Særligt smerter i muskler og led kan formindskes, fordi opvarmningen af kroppen kan bløde stivheder op.
Samtidig kan den føromtalte øgede blodgennemstrømning være med til at sætte fut på restitutionen efter træning eller bekæmpe inflammationer i led, som er den mest hyppige årsag til kroniske ledsmerter. Du kan eventuelt kombinere din saunatur med andre former for wellness som spabad, helsebad eller dampbad – eller måske en omgang massage.
Saunaturen kan få krop og sind til at slappe af
Efter en tur i sauna oplever mange, at kroppen føles afslappet og behagelig. Det skyldes ikke kun varmen, som får kroppen ned i gear – men har også en mental årsag. Når du sidder i en sauna, oplever du nemlig, at sindet slapper af i en form for mindfulness. I saunaen er der nemlig kun dig, din krop og dine omgivelser. Her er således ingen forstyrrende telefon eller medier og du kan derfor opnå et øjeblik af total ro i en ellers travl hverdag.
Det er ikke kun rart, men hjælper dig også til en smuk hud. Når kroppen er stresset, har mange nemlig problemer med urenheder og træt hud – men får omvendt en mere klar glød og jævn hud, når kroppen bliver stresshormonerne kvit.
Gode huskeregler når du skal i sauna
- Hold en god hygiejne ved at have enten badetøj eller undertøj på underkroppen – og medbring altid et håndklæde til at sidde på.
- Tag hensyn til andre og før kun afdæmpede samtaler.
- Følg altid reglerne for afvaskning og øvrig hygiejne i det helsebad eller den svømmehal, du besøger. De fleste steder skal bodylotion, deodorant og creme på huden afvaskes grundigt, ligesom makeup skal fjernes inden besøget i saunaen.
- Er du syg, så bliv hjemme fra den offentlige sauna, så du ikke smitter andre.
- Har du atopisk eksem kan du opleve, at sveden under et saunabesøg kan forværre tilstanden. Er det tilfældet kan din hud have brug for ekstra pleje efterfølgende. For eksempel med den allergivenlige Rønsbøl bodylotion.