Huden er kroppens største organ og påvirkes af både ydre og indre faktorer.
Ydre faktorer er typisk sol, vinterkulde, plejeprodukter eller forurening. Indre faktorer er ting som stress, bekymringer og hormonelle forandringer.
Hvor det første er noget, vi i en høj grad nemt kan påvirke – for eksempel ved at skifte eller bruge de rigtige plejeprodukter – er det sidste imidlertid sværere at gøre så meget ved.
Afhængig af hvor man er i livet, og cyklus, vil hormonniveauet nemlig ændre sig, hvilket er uden for vores indflydelse. Derudover er det umuligt at komme igennem livet uden bekymringer og stress på ét eller andet tidspunkt.
Fjern din stress
Det er naturligvis lettere sagt en gjort. At fjerne sin stress er nemlig blot et mål, men ikke en egentlig instruktion. For hvordan løser man problemerne?
Det afhænger helt af hvilken type stressfaktor, der er tale om.
Stressfaktorer kan nemlig groft sagt opdeles i 2: Dem du nemt kan fjerne og dem, det kræver arbejde og tid at fjerne.
Er du stresset over at skulle nå i fitnesscenteret, kan du for eksempel blot droppe aktiviteten og på den måde få mere ro på din hverdag. Er du stresset over uenigheder med din ægtefælle, er det derimod straks sværere at droppe vedkommende. Her skal vejen til at løse problemet måske gå gennem en erfaren parterapeut.
Nogle gange er der også stressfaktorer, som ikke kan løses med hverken parterapi eller udelukkelse af det der stresser.
Her må man i stedet tillægge sig nogle strategier, man kan læne sig op ad, så stressen føles mindre. Måske stresser man over hverdagens pligter som rengøring og indkøb, hvilket af naturlige årsager ikke bare kan udelukkes. Her kan man i stedet arbejde på at få vendt opgaverne til noget, der ikke er ubehageligt og derfor på sigt kan indkodes i hjernen til at være noget positivt.
Måske ved at lytte til en spændende podcast imens man gør rent eller gøre indkøbsturen til en hyggelig familieaktivitet i weekenden.
Forebyggelse er altid nemmest
Den bedste måde at undgå stress på er imidlertid at forebygge. Når stressen først rammer er overskuddet nemlig ofte lille, men i perioder hvor tingene spiller tilsvarende stort. Det giver således mening at forebygge problemer i både hverdagens trummerum og i parforholdet.
Parterapi er nemlig ikke kun for forhold der knager, men også for par der gerne vil blive bedre til at kommunikere med hinanden eller give hinanden plads, så problemer forebygges.
Du behøver heller ikke være stressramt for at have glæde af at planlægge hverdagen. Det kan nemlig sørge for, at du undgår at stå i en situation, hvor det hele bliver for meget. Øv dig også på at sige nej til arrangementer eller opgaver, så du aldrig opbruger alt dit overskud, men altid har en reserve – så er du bedre forberedt, hvis der opstår noget akut. Som for eksempel sygdom eller ander uforudsigeligt.