Der er desværre – for de fleste kvinders vedkommende – ingen vej udenom brugen af bind i forbindelse med menstruationen.

Bind er dog dyre og udgør givetvis en relativt stor miljøbelastning, da det papir og plast der anvendes til de forskellige typer klassiske menstruationsbind ikke kan genbruges.

Og det er faktisk en del, der går til spilde. Langt de fleste bind leveres nemlig enkeltindpakkede i plastikfolie – og er derudover yderligere indpakket i emballage af plast.

Selve barrieren i bindene, der forhindrer dem i at lække, er desuden også oftest fremstillet af plast for at sikre vandtætheden.

Derfor kan genanvendelige bind af stof være en del af løsningen på vejen mod mindre miljøbelastning i forbindelse med brugen af hygiejnebind.

Sådan bruger du bind af stof

Bind af stof kan købes online og fås i forskellige størrelser – også til stringtrusser.

Hvor klassiske menstruationsbind sættes fast i trusserne ved hjælp af vingerne, der er påført klister, sættes stofbind fast ved hjælp af vinger med fastsyede trykknapper.

Bindene er bygget op af flere absorberende lag af bomuld og på bagsiden er der et lag PUL, der gør det lækagesikkert. Du kender måske i forvejen PUL fra vådliggerlagener. Det er samme princip der anvendes i bind af stof.

Inden du tager dine stofbind i brug, bør du vaske dem et par gange. Så er du sikker på, de suger bedst muligt. Lidt ligesom spritnye håndklæder, skal der nemlig en gennemvask eller to til, før fugten kan trænge ind i stoffet.

Efter brug lægger du dine stofbind i blød i koldt vand, inden du vasker dem ved 60-90 grader. Det er vigtigt, du som minimum vasker dem ved 60 grader for at dræbe alle bakterier. Brug eventuelt en vaskepose til at holde styr på bindene i maskinen, når du vasker dem sammen med andet vasketøj.

Husk at bind af stof ikke må tørretumbles, da varmen kan ødelægge det vandtætte lag.

Fordele ved at bruge stofbind

  • Stofbind lader huden ånde, fordi de er fremstillet af åndbare materialer. Særligt på varme dage og når man dyrker sport, er det en stor fordel.
  • Bind af stof er behagelige at have på og føles som almindelige bomuldstrusser mod huden. Der er således intet irriterende klister, der niver – eller kanter på bindene, der generer huden i forbindelse med den friktion, der ellers kan opstå under eksempelvis en cykeltur.
  • Bind af stof kan bruges igen og igen og du begrænser brugen af plast.
  • Det er nemt at bruge stofbind. De skal blot vaskes efter brug sammen med dit øvrige 60-graders vasketøj.