Man har brug for sin skønhedssøvn. Måske er det en skrøne, måske er det ikke. Der kan være argumenter for begge dele, men heldigvis kan man godt slippe afsted med engang imellem enten at skippe en nattesøvn eller nøjes med få timer. Ellers ville alle landets mødre – især dem med babyer – være ilde stedt. Over en lang periode kan manglende søvn dog godt medføre mørke rander under øjnene og en fornemmelse af, at rynkerne pludselig er tydeligere.

Måske har du også selv en fornemmelse af, at din hud er knapt så spændstig i perioder, hvor søvnen ikke er så god. Det kan skyldes, at kroppen i perioder med søvnmangel ikke har samme mulighed for at restituere generelt, fordi den ikke får tilstrækkelig ro. Og det er altså ikke kun muskler, led og knogler der restituerer, men også huden. Den er trods af kroppens største organ.

3 tips til en bedre nattesøvn

Det er således med at give dig selv og din hud de bedste betingelser for en god nattesøvn. Især i perioder hvor denne er udfordret – for eksempel i barselsperioden. Her får derfor 5 tips til at optimere din skønhedssøvn

Sørg for du ligger godt

Mange forældre har børn i sengen og særligt, når der er en lille ny baby, der skal ammes et par gange i løbet af natten, benytter mange mødre sig af muligheden for ikke at skulle forlade sengen til spisetid, ved at lægge baby i en babynest imellem mor og far. Det giver dog meget mindre plads til begge forældre ligesom det ubevidste hensyn til ikke at trille hen ovenpå baby måske øger anspændtheden i søvnen.

Derfor findes der en anden mere komfortabel løsning: Den bedste bedside crib på markedet.Det er en lille tremmeseng/vugge, der mangler den ene side. Denne placeres ind mod de voksnes dobbeltseng og sættes fast, så bedside criben bliver stående hele natten. Dermed bliver dobbeltsengen knap en meter bredere og mor kan derfor fortsat nemt amme den lille, når hun ligger på siden.

Undgå energidrik, kaffe og cola

Når man er træt, kan det være fristende at ty til hurtig energi. Det bliver dog hurtigt en ond cirkel, fordi den hurtige energi måske endda kan være medvirkende til, at din nattesøvn bliver dårlig. Med uhensigtsmæssige vaner indenfor drikkevarer dagen igennem, kan man nemlig let komme til at indtage meget koffein – og det tager noget tid for kroppen at nedbryde stoffet.

Drikker du for meget koffein – og/eller for sent på dagen – risikerer du således, at der stadig er masser tilbage i blodet, når du skal sove. Det gør det svært at finde ro. Undgå derfor helst energidrik, cola og kaffe i perioder, hvor søvnen er dårlig. Og kan du ikke undvære, så forsøg at lade være med at indtage nogle af delene efter kl. 15.

Sørg for kroppen er velnæret

Søvn og tørst er begge ting noget, der enten kan gøre det svært at sove eller ligefrem kan forårsage opvågninger i løbet af natten. Når du går i seng er der derfor en god ide, at du er mæt og tilfredsstillet, hvad angår tørst. Når du gør det, har kroppen desuden endnu bedre betingelser for at restituere, hvilket biologisk set er hele formålet med at sove.

Sørg dog for ikke at være overmæt. Det kan nemlig også forstyrre søvnen, ligesom tissetrang kan det. Drik derfor ikke en stor mængde lige inden sengetid, men prøv i stedet at drikke noget mere fordelt over dagen. Nogen siger at “det man drikker efter 18, det skal tisses ud om natten” – og der er måske noget om snakken.

Kosttilskud til bedre søvn

Nogle anvender kosttilskud i forbindelse med perioder, hvor søvnen er dårlig. Enten i form af opkvikkende midler – for eksempel vitaminpiller målrettet ønsket om ekstra energi eller det velkendte naturlægemiddel Baldrian, som har været brugt i århundreder som naturmedicin.

Om det virker er individuelt. Kosttilskud og vitaminer er dog som udgangspunkt kirsebæret på toppen. Det vil sige noget, man kan benytte sig af, når alt det andet fungerer. Baldriandråber vil nemlig ikke hjælpe søvnen på vej, hvis du er sulten, skal tisse og ligger dårligt. Vitamintilskud med opkvikkende urter vil på samme måde heller ikke give dig masser af energi, hvis der ingenting er i forvejen.

Der er derfor desværre ingen hurtig genvej til en god skønhedssøvn.

Husk desuden altid at være påpasselig med kosttilskud, hvis du er gravid eller ammer. Det samme gælder, hvis du tager anden medicin.