En ikke-invasiv prænatal test (NIPT) er en test, der bruges til at identificere et spædbarns genetiske sammensætning, mens det stadig befinder sig i livmoderen

Ved hjælp af en simpel blodprøve fra moderen, og særlige undersøgelser, der udføres af prøven, kan en NIPT test afsløre kromosomale abnormiteter som Downs syndrom allerede 9-10 uger inde i graviditeten. Processen indebærer analyse af små stykker DNA, der findes i den vordende mors blod, og som stammer fra moderkagen og ikke fra selve fosteret.

Fordelen ved denne nye teknologi er, at den kan give sikre og præcise oplysninger om kromosomale abnormiteter uden risiko for at skade barnet. Er du interesseret i at få foretaget en NIPT test? Så gør dig selv den tjeneste at læse med i artiklen.

Hvor kan man få foretaget en NIPT test?

NIPT tests tilbydes typisk på fertilitetsklinikker, hospitaler og andre medicinske klinikker, som for eksempel klinikker, der også tilbyder 3D scanninger af livmoderen.

For at finde frem til en klinik, som tilbyder denne form for test, så er den hurtigste og nemmeste metode at bruge internettet. Via Google vil du nemt kunne finde frem til klinikker nær dig, der tilbyder NIPT tests.

Du kan f.eks. bestille tid til en test gennem Evita Test (evitatest.com), der har samarbejdspartnere i Aarhus, Fredericia, Roskilde og mange andre byer. Evita Test Complete, som Evita Test tilbyder, er et rigtig godt alternativ til de klassiske NIPT tests. Denne test er mere grundig, og den er, modsat normale NIPT tests, fostercelle baseret. Det er også et godt alternativ til en moderkagebiopsi, da der ingen risiko er forbundet med Evita Test Complete. Bliv klogere på forskellene og lighederne ved de forskellige typer af tests på anviste hjemmeside.

Kan man stole på resultaterne af en NIPT test?

En ikke-invasiv prænatal test (NIPT) er en utrolig præcis test, der kan påvise potentielle kromosomale abnormiteter hos dit ufødte barn. Resultaterne, som er baseret på en simpel blodprøve, giver tidlige og præcise oplysninger.

Nøjagtigheden er en af hovedårsagerne til, at du kan stole på resultaterne af en NIPT test. Med den nøje nøjagtighed er der ingen grund til at være bekymret for, om man kan stole på udfaldet af sådan en test. Det anbefales dog altid, at hvis en test afslører abnormiteter, at man efterfølgende får bestilt tid til en scanning og konsultation på sygehuset. Har du i øvrigt spørgsmål til testresultatet, så tøv ikke med at søge svar hos den person, der har udført testen.