Briller er for mange et nødvendigt onde, og selvom man kan få massevis af smarte modeller, er der alligevel noget besværligt i at bruge briller. Når regner daler, bliver synet sløret – og det samme gælder, hvis man i vinterperioden træder ind i varmen og får duggede briller. Samtidig bliver briller fedtede os skal pudses. Derudover kan de være generende i forhold til øjenmakeup.

Er du begyndt at få en fornemmelse af, at du skal anstrenge dig foran en bog eller en skærm og døjer du med hovedpine eller trætte øjne? Så er du måske allerede begyndt at tænke på, om du trænger til briller. Det er dog slet ikke sikkert, det er nødvendigt.

Mange øjengener kan nemlig afhjælpes med simpel samsynstræning og behøver således ikke betyde, at din synsevne er dårlig. Dine problemer kan også findes i det såkaldte samsyn – eller sagt på en anden måde: Samarbejdet mellem dine to øjne. Når øjnene ikke supplerer hinanden tilstrækkeligt kaldes det for samsynsproblemer.

Om du har samsynsproblemer kan din optiker teste.

Hvad er samsyn?

Samsynet er kort fortalt øjnenes evne til at arbejde sammen i kombination med hjernens evne til at fokusere, koordinere øjenbevægelser og fortolke de indtryk, synet efterlader.

Det kan for eksempel være, du har nedsat evne til at få dine to øjne til at arbejde sammen som et par og få problemer med dit 3D-syn og dermed også afstandsbedømmelse. Det kan også være, du er generet af, at dit ene øje ikke kan følge det andet – særligt når du er træt.

Begge dele er samsynsproblemer og typiske symptomer på problemer med dit samsyn kan være:

  • Hovedpine ved læsning på både papir og skærm
  • Spændinger omkring øjnene og i panden
  • Let til køresyge
  • Besvær med at fokusere
  • Det ene øje trækkes automatisk i, når du skal fokusere
  • Træthed i øjenmuskulaturen

Hvad er samsynstræning?

Samsynstræning hos Hjallerup optikSamsynsproblemer kan dog afhjælpes – også uden briller. Faktisk vil briller i mange tilfælde slet ikke have nogen effekt, da problemet ikke er relateret til øjets linse, men som nævnt øjnenes evne til at arbejde sammen.

I stedet benyttes samsynstræning ved hjælp af nogle særlige samsynsøvelser. Træningen kan anvendes af alle, der har normale øjne og består af konkrete øjenøvelser, som genopretter øjnenes evnes til at arbejde sammen.

Professionel samsynstræning kan med fordel foregå i samarbejde med en optometrist, der er uddannet i at afhjælpe samsynsproblemer. Her bliver du instrueret i de forskellige samsynsøvelser og kan dermed med regelmæssig træning blive dine samsynsproblemer kvit. Helt uden briller.